Impressum

Dizajn

Razvoj

Webmaster

KCP, ZSKA

Kazalište KNAP

KAZALIŠTE KNAP

 

Kazalište KNAP je mlado, energično kazalište osnovano 2005.godine u okviru Centra KNAP, koje se već prvim svojim predstavama uspjelo uključiti u sam fokus kazališnih zbivanja.

Kazalište KNAP usmjereno je ka suvremenom scenskom izrazu temeljenom poglavito na recentnoj hrvatskoj literaturi. KNAP njeguje teme koje su relevantne za prostor i vrijeme u kojem živimo, a odlike našeg repertoara su predstave nabijene humorom no istovremeno pune emotivnog i intelektualnog naboja koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim.


 


Predstave Kazališta KNAP su komornog karaktera, ali pomiču granice kazališta, napose glumačke i redateljske umješnosti. Zahtjevni kriteriji koje postavljamo pred sebe i vrhunske umjetnike s kojima surađujemo omogućili su našim predstavama sudjelovanje na najuglednijim festivalima u Hrvatskoj na kojima smo dosad osvojili ukupno 30-ak nagrada.

 

Povijest kazališta

Forma koja je postala zaštitni znak ovog kazališta je komornost prostora ispunjenog kazališnom vještinom koju je potrebno uvijek iznova propitivati. U njoj su glumci uvijek iznova maksimalno koncentrirani na svoje umijeće kako bi mogli, kao u slučaju četvero mladih glumaca u "Velikom zavodniku" Zlatka Krilića izvesti tijekom jedne predstave čak osamnaest likova. Predstava "Veliki zavodnik" 2005.godine bila je u službenoj selekciji "Naj naj festivala".

Druga dječja produkcija KNAP-a "Postojani kositreni vojnik" na "Naj naj festivalu" odnijela je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, a redateljica Dora Ruždjak-Podolski je nagrađena kao najbolja redateljica. Živko Anočić, glumac u istoj predstavi bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg glumca dječjih i lutkarskih predstava.

Prva večernja predstava "Što ćemo sad?" Branka Đurića - Đure u režiji Aide Bukvić bila je veliki uspjeh, posebno jer je afirmirala veliku nadu hrvatskog glumišta, glumicu Natašu Janjić, koja je u savršenmo partnerstvu s poznatim Željkom Konigsknechtom ostvarila ulogu koja će joj donijeti tri nagrade; Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji do dvadeset i osam godina, Nagradu za najbolju mladu glumicu na Festivalu glumca i Nagradu "Sabrija Biser" na Danima satire.

Večernja scena je u sezoni 2006/2007 izbacila naslov koji se u samo pola godine pojavio na svim najvažnijim kazališnim festivalima u Hrvatskoj, i koji je gotovo na svakom nagrađen. Riječ je o autorskom projektu glumca-redatelja Saše Anočića, kojemu je KNAP ponudilo mogućnost razviti svoje redateljske sposobnosti kroz satiričnu grotesku "Smisao života gospodina Lojtrice", nezaboravnu glumačku fantaziju u kojoj briljiraju tri mlada lava hrvatskog glumišta - Rakan Rushaidat, Živko Anočić i Radovan Ruždjak.

Predstava je nagrađena na 17.Marulićevim danima u Splitu - Nagrada "Marul" za muške uloge Rakanu Rushaidatu i Živku Anočiću, na 14. Festivalu glumca u Županji - Nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju predstavu u cjelini i na 31. Danima satire u Zagrebu - Nagrada "Zlatni smijeh - Mladen Crnobrnja Gumbek" za najbolju mušku ulogu Rakanu Rushaidatu za kreaciju g. Lojtrice. Predstava je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta u kategorijama najbolje predstave, režije i muške uloge, a nagradu je dobio Rakan Rushaidat za najbolju mušku ulogu. Predstava je također igrala i na 11. Festivalu malih scena u Rijeci i na 5. BOK festivalu u Bjelovaru, te na Gavellinim večerima u Zagrebu.

 

U sljedećoj sezoni Saša Anočić svoju je scensku poetiku nastavio s novom uspješnicom KNAP-a predstavom "Niko i ništ", a redateljica Aida Bukvić oživotvorila je legendarni roman za djecu "Dječaci Pavlove ulice" koji je u dvije sezone obišao gotovo sve dječje festivale u Hrvatskoj. Isti festivalski trag slijedi i predstava za djecu "Skitnička bajka" u režiji Nane Šoljev koja je na 13. Assitej international festivalu 2010. godine osvojila tri nagrade: nagradu za najbolju scenografiju, kostimografiju i scensku glazbu.U sezoni 201. pripremili smo "Cabaret tri praščića" Borisa Kovačevića i komediju "Amateri" Borivoja Radakovića u režiji znamenitog hrvatskog redatelja Petra Večeka.

Predstava "Amateri" osvojila je nagradu za najbolju predstavu 4. Gumbekovih dana, međunarodnog festivala cabareta i komedije 2011.g. Te iste godine "Amateri" su osvojili još 4 nagrade na 35. Danima satire u Kerempuhu. Glavnu nagradu za mušku ulogu "Zlatni smijeh" dobio je Vilim Matula za ulogu Kuke u predstavi Amateri. Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dobili su između ostalih, Goran Grgić za ulogu Grge i Ranko Zidarić za ulogu Krapa u predstavi Amateri. Nagrada za najbolji tekst 35. Dana satire dobio je Borivoj Radaković za Amatere u režiji Petra Večeka.


Iste godine uslijedile su 4 nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta: "Amaterima" za najbolju predstavu u cjelini, Goranu Grgić za najbolju mušku ulogu, Vilimu Matuli za sporednu mušku ulogu i Petri Dugandžić za sporednu žensku ulogu. Nagrade su dobili Petra Dugandžić i Goran Grgić. Amateri su sa 7 nagrada najnagrađivanija predstava u 2011. godini u Hrvatskoj.

Sljedeće 2012. godine predstava "Glumice & to" Dunje Fajdić, nastala u suradnji s umjetničkom organizacijom Kravice iz Zagreba, priskrbila je kazalištu KNAP novu Nagradu hrvatskog glumišta. Nagrada za ekstremna kazališna postignuća dodijeljena je Dunji Fajdić, Ivani Horvat, Petri Kurteli i Amandi Prenkaj za glumu, režiju, dramaturgiju, kostimografiju i scenografiju spomenute predstave, a za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina. Ista predstava proglašena je najboljom na VI Gumbekovim danima - međunarodnom festivalu cabareta.

Godine 2013. slijedi "Grupa" Borivoja Radakovića u režiji Marija Kovača koja na 37. Danima satire u kazalištu Kerempuh dobiva nagradu za najbolji tekst, a glumica Iva Visković, na istom festivalu, dobiva glumačku nagradu. Muškom dijelu ansambla predstave "Grupa", odnosno Sretenu Mokroviću, Ranku Zidariću i Ivici Zadri, priznanje je dodijeljeno za uvježbano i dokazano glazbeno umijeće.

U 2014. KNAP postavlja na scenu novi dramski tekst Borivoja Radakovića "Dobitnik" , kao završni dio trilogije KVART o ljudima iz svakodnevnice, takozvanom "golom puku" koji je u tranzicijskom vremenu koje kao da vječno traje pokušavaju pronaći svoje mjesto i na njemu doživjeti radost pukog postojanja. Režija teksta povjerena je legendarnom hrvatskom redatelju Georgiju Paru, a u predstavi sudjeluju: Sunčana Zelenika, Goran Grgić, Žarko Potočnjak, Tomislav Martić i Darko Janeš. Za ulogu Profesora u predstavi Dobitnik glumac Žarko Potočnjak nagrađen je Bobijevom nagradom. Plakat predstave "Dobitnik" dobio je priznanje na Festivalu glumca u Vukovaru 2016.g.


Također u 2014. godini, redateljica Ivica Boban u KNAP-u ostvaruje svoj autorski projekt "Nevjerojatan događaj". Glumici Erni Rudnički, za uloge u predstavi "Nevjerojatan događaj" dodijeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu na 8. Gumbekovim danima 2015. Ista nagrada uslijedila je na 22. Festivalu glumca u Vukovaru. Erna Rudnički dobitnica je i Nagrade hrvatskog glumišta 2015. za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika.

Godine 2015. redatelj Georgij Paro režira komediju Nine Škrabea "Malo morgen" u kojoj sudjeluju: Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi, Željko Duvnjak, Tomislav Martić i Mladen Vasary.

Na 5. Bobijevim danima smijeha u Histrionskom domu,glumac Mladen Vasary nagrađen je za intenzitet glumačke igre i virtuozne transformacije u predstavi Malo Morgen Nina Škrabea u režiji Georgija Para i izvedbi kazališta KNAP u kojoj tumači glumca koji nema mjesta u suvremenom teatru, jer su redatelji degradirali njegovu profesiju, pa se njome po narudžbi služi da izvan pozornice pokazuje svoje umijeće, te za potrebe prevare koja je temelj ove komedije uvjerljivo, ali i karikaturalno glumi primitivnog tajkuna, nogometnog menadžera ili nesposobnog kompjuteraša. Također, Mladen Vasary dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta 2016. za sporednu mušku ulogu.

Kazalište KNAP dosad je osvojilo 30-ak nagrada i priznanja na kazališnim festivalima.


ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA:

http://www.knap.hr/centar/kcp.asp?id=25